Ceahlaul - muntele legendelor
Se spune că cei care pornesc împreună cu persoana iubită pe potecile ce urcă pe Ceahlău și reușesc să răzbată împreună până în vârf, vor ramâne nedespărțiți pentru tot restul vieții. Este doar unul dintre motivele pentru care traseele ce străbat masivul Ceahlău sunt preferate anual de mii de turiști, care se avântă spre culmile înalte cu o motivație în plus pentru a ajunge în vârf.
Fiind cel mai înalt din Munții Bistriței, Masivul Ceahlău este cunoscut drept un „Olimp al românilor” datorită nenumăratelor legende țesute în jurul său. Aproape că fiecare stâncă, fiecare vârf și fiecare poiană are o poveste a ei care se pierde în negura timpului, nescrisă de nimeni dar transmisă din generație în generație de oamenii locului și de cei care iubesc muntele. Ceahlăul este învăluit și de o aură mistică, mulți spunând despre el că ar fi muntele sfânt al dacilor și că formele ciudate al stâncilor au o semnificație aparte pe care nimeni nu a reușit totuși să o descifreze până acum.
Legendele Ceahlăului - Baba Dochia
Astfel s-au născut legendele de pe Ceahlău, cea mai cunoscută fiind cea a babei Dochia, țesută în jurul unei stânci înconjurate de mai multe roci. Se spune că Dochia avea un fiu pe care-l botezase Dragobete, iar acesta se căsătorise împotriva dorinței ei. Într-o zi geroasă de iarnă, Dochia i-a dat nurorii sale un ghem de lână neagră și a trimis-o să îl spele la râu până când lâna va deveni albă. Fata s-a chinuit toată ziua spălând lâna în apa aproape înghețată, însă aceasta nu se albea, tânăra începând la un moment dat să plângă de disperare.

Legenda spune că însuși Cristos a fost impresionat de chinul fetei și i s-a arătat pe munte, dându-i o floare roșie și spunându-i să spele lâna cu ea. Fata i-a dat ascultare iar lâna s-a albit ca prin minune, după care aceasta a plecat către casă dându-i ghemul de lână soacrei și povestindu-i toată întâmplarea. Neștiind că vorbise cu Cristos, fată l-a numit pe necunoscut Mărțișor, însă a fost acuzată de soacră că acesta era iubitul ei cu care își înșela soțul. Apoi, crezând că vremea se îndreptase pe munte, întrucât necunoscutul găsise floarea pe care o oferise fetei, Dochia a plecat cu oile la păscut, iar pe drum și-a lepădat cele 12 cojoace pe care le avea. La un moment dat, a început să ningă și să sufle un vânt rece iar Dochia nu a mai putut să se întoarcă acasă, fiind înghețată împreună cu oile ei. S-a transformat apoi în stană de piatră iar oile în pietre, în jurul ei, stânca și rocile putând fi zărite și astăzi pe munte.
Stâncile Turnul lui Butu și Ana au și ele povestea lor, care vorbește de Butu, un oștean din armata lui Alexandru cel Bun și de Ana, fiica domnitorului, de care acesta s-a îndrăgostit. Intrucât Alexandru cel Bun s-a opus relației lor, fata a cerut ajutorul unei vrăjitoare care i-a transformat pe cei doi în două stânci îngemănate ce formează astăzi Turnul lui Butu și Ana, tinerii rămânând astfel împreună, pentru totdeauna.

Tot o poveste tristă de dragoste stă la baza altei legende, cea astâncilor Stănilelor. Numele lor li s-ar trage de la ciobanul Stănilă, care s-a aruncat în gol de pe ele, întrucât, sărac fiind, se îndrăgostise de fata celui mai avut baci, însă acesta nici nu a vrut să audă de o relație între el și fiica sa, Maria.
Iar poveștile pot continua parcă la nesfârșit, însă farmecul lor este să le auzi de la oamenii locului sau la ceas de noapte, în jurul focului de tabără.
Lacul Bicaz
O altă atracție în zonă este lacul Bicaz, unul dintre cele mai mari lacuri din țară, precum și stațiunea Durău, aflată la poalele Ceahlăului, unde puteți găsi cu ușurință cazare, precum și alte atracții pe care vă lăsăm placerea de a le descoperi singuri.

De aceea sfatul nostru este ca pentru următoarea vacanță să vă treceți în program și o vizită în masivul Ceahlău și să străbateți unul din cele 6 trasee turistice amenajate în zonă. Iar în cazul în care nu ați oficiat încă relația cu partenerul de viață și doriți să faceți acest lucru, cel mai indicat este să porniți împreună către vârf și să vă dați toată silința să razbateți până acolo, pentru ca astfel veti avea toate sansele să rămâneți împreună pentru tot restul vieții.
foto: Catalin Tintareanu - Jurnalist
autor: Catalin Tintareanu - Jurnalist
15-Jan-2014
Galerie foto
|