Fotografiile cu puiul de Ras - Lynx Lynx legat cu o sfoara de gat si tarat printr-o curte care au oripilat ultilizatorii unei retele de socializar - Stiri Bunesti
Oferte de sejururi la pensiuni, hoteluri, cabane
Home » Zona Tara Barsei » Bunesti » Stiri
Administrare Cont | Promovare Pensiuni si hoteluri | Contact |
 
  Ghid turistic Bunesti  

Vremea in
Bunesti

 Acum:
Insorit
Vremea in Bunesti, Insorit

28°C

Senzatia reala: 34°C

 Astazi:
Vremea Astazi: Avesrse de ploaie

Min: 7°C

Max: 18°C

 Maine:
Vremea maine: Partial insorita

Min: 9 °C

Max: 21 °C

 Vremea in Bunesti
 
Stiri Bunesti

Logo Romania-Turistica.ro Puiul de Ras - Lynx Lynx, gasit mort la Bunesti, a ajuns la DSV Sibiu pentru necropsie abia astazi. Expertiza sanitar veterinara privind cauzele mortii animalului este dificila deoarece cadavrul animalului este in stare avansata de degradare.

Puiul de Ras - Lynx Lynx, gasit mort la Bunesti, a ajuns la DSV Sibiu pentru necropsie abia astazi. Expertiza sanitar veterinara privind cauzele mortii animalului este dificila deoarece cadavrul animalului este in stare avansata de degradare.

 

Fotografiile cu puiul de Ras - Lynx Lynx legat cu o sfoara de gat si tarat printr-o curte care au oripilat ultilizatorii unei retele de socializare zilele trecute, au atras autosezizarea lucratorilor Serviciului Arme, Munitii si Substante Periculoase din cadrul IPJ Brasov datorita faptului ca "viata si sanatatea animalelor reprezinta o prioritate pentru institutia noastra, avand indatorirea legala, dar si morala, de ne sesiza si de a dispune masurile ce se impun cu privire la orice lezare a conditiilor de viata si bunastare a animalelor cu sau fara detinator", asa cum afirma purtatorului de cuvant al IPJ Brasov, Agent de Politie Nadia Olaru.
In urma cercetarilor efectuate de politisti, s-a constatat ca persoanele care au publicat fotografiile cu puiul de Ras - Lynx Lynx sunt doi barbati in varsta de 17 si 32 de ani din localitatea Bunesti - jud. Brasov, carora politistii le-au intocmit un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de "braconaj - vanarea speciilor de vanat strict protejate in alte conditii decat cele legale", fapta prevazuta de art. 42, aliniatul 1,litera f din Legea 407/2006, iar cercetarile sunt continuate in cauza pentru lamurirea tuturor imprejurarilor de fapt si in vederea stabilirii raspunderii judiciare.

Contactat de echipa noastra in cursul zilei de astazi, responsabilul gestionarii fondului cinegetic Bunesti, Cosmin Serban, a afirmat ca Rasul - Lynx Lynx nu este inregistrat ca prezenta in arealul Bunesti si ca, cel mai probabil, provine dintr-un alt fond de vanatoare.

La randul sau, directorul ASV Vop Hunting, Ovidiu Orzea, afirma ca nici in fondul de vanatoare administrat de aceasta asociatie nu este inregistrat ca prezent Rasul- Lynx Lynx, asociatia administrand un fond de vanatoare dintr-o zona deluroasa, un habitat atipic rasului care prefera in mod special zonele stancoase care ii pot oferi siguranta si intimitate acestui animal, motiv pentru care, in acest moment, nu se stie cu siguranta de unde provine puiul de ras gasit mort la Bunesti.


Intrucat cei doi barbati anchetati de politisti sustin ca nu ei au omorat animalul si l-au gasit mort langa o stana din judetul Sibiu situata pe raza de administrare a AVP Vop Hunting, animalul a fost predat de catre politisti acestei asociatii pentru a face demersurile necesare necropsierii animalului mort și stabilirii cauzelor reale ale decesului.

In urma investigatiilor efectuate de echipa noastra, in cursul zilei de astazi, 08.08.2019, doua zile mai tarziu de la preluare, cadavrul puiului de ras a ajuns pentru investigatii la DSV Sibiu.
Directorul adjunct al acestei institutii, medicul veterinar Nicolae Frasie, a precizat telefonic ca  puiul de ras mort este "intr-o stare avansata de degradare ceea ce face ca expertiza sanitar veterinara sa fie mult mai anevoioasa".
Starea de degradare a cadavrului a fost semnalata si de medicul veterinar Ioan Precup de la CSV Bradeni - jud. Sibiu caruia reprezentantii fondului de vanatoare care au preluat puiul de ras mort i-au prezentat cadavrul spre expertiza in cursul zilei de ieri, 07.08.2019. Medicul Ioan Precup afirma ca este foarte dificil sa faci expertiza pe un cadavru in stare de putrefactie, dar ca pe corpul animalului a putut identifica mai multe rani. 

Nu se stie de unde provine puiul de Ras - Lynx Lynx

Pentru ca exista neconcordante intre declaratiile celor doi barbati anchetati cu privire la locul in care ar fi fost gasit puiul de ras si pentru ca in fisele celor doua fonduri de vanatoare din Brasov si Sibiu nu este inregistrata specia Ras- Lynx Lynx, iar localitatea Bunesti de unde a fost ridicat cadavrul puiului de ras se afla la  limitele a trei judete, am incercat in cursul zilei de astazi sa aflam daca specia Ras-Lynx Lynx este prezenta si inregistrata in fondurile de vanatoare de la Apold, Saschiz si Archita, inaintand o solicitare scrisa departamentului de comunicare din cadrul Ministerului Apelor si Padurilor pe care urmeaza sa o primim in curand. 

Ancheta este in derulare, iar daca se dovedeste ca cei doi barbati care au distribuit fotografiile cu puiul de ras chinuit sunt vinovati pentru omorarea lui, vor suporta consecintele aplicarii legii. Mentionam ca Rasul - Lynx Lynx este un animal protejat pe teritoriul Romaniei si este, totodata, o specie de interes comunitar, iar capturarea, maltratarea si uciderea acestui animal este considerata infractiune si se pedepseste potrivit legilor in vigoare.

Cruzimea fata de animale ascude probleme patologice

Contactat astazi de echipa noastra, psihologul clinician Danut Negru din Brasov ne explica faptul ca "Fara a cunoaste persoana, agresiunea fata de animale reprezinta un act de teribilism dus la extrem care ascunde in spate un potential patologic manifestat sau care se declanseaza doar in anumite situatii."
Potrivit specialistului, comportamentul unei persoane care se manifesta agresiv fata de animale poate fi un comportament invatat de la alte persoane din jurul lui, dar poate ascunde totodata o tulburare comportamentala sau de personalitate. O alta cauza a comportamentului agresiv fata de animale specificata de specialist este si varianta subculturala in care agresiunea fata de animale este un lucru firesc.
Danut Negru afirma ca ceea ce se pierde din vedere de foarte multe ori in astfel de situatii este faptul ca in lumea animala niciun exemplar nu ataca de placere sau sa sa isi dovedeasca superioritatea in fata altcuiva, aceasta caracteristica fiind specifica omului. 
O alta cauza a agresiunii fata de animale poate fi, potrivit psihologului, sentimentul de  frica ce poate determina omul sa actioneze cu cruzime fata de animal, dar si in acest caz in spatele comportamentului se ascunde tot un comportament patologic.
Agresiunea poate fi inlaturata prin educare, autoeducare si evitarea situatiilor enumerate mai sus in care persoana ar putea deveni agresiva. 

Mentionam ca precizarile psihologului clinician Danut Negru nu se refera la cazul puiului de ras mort, acestea sunt doar informatii generale cu privire la comportamentul agresiv al omului fata de animale. 

Ancheta este in derulare, pe masura ce vom primi mai multe informatii de la reprezentantii institutiilor abilitate, vom reveni cu detalii. 

Date fiind toate cele specificate mai sus, ramane intrebarea: De ce ar fi adus cei doi barbati anchetati de politisti un animal mort in propria curte?!  Speram sa avem cat de curand un raspuns la aceasta intrebare din partea autoritatilor...


Fiti informati, fiti responsabili, ocrotiti natura si animalele! 

Sursa foto animal chinuit: Facebook
Sursa Foto Ras in natura Adrian Seres

 

 

Vezi si alte articole pe acest subiect:

Articol: Cruzime fara margini: Doi barbati din localitatea Bunesti, judetul Brasov s-au ales cu dosar penal pentru ca au chinuit si omorat un pui de Ras Carpatin (Lynx Lynx)

Update: Puiul de Ras - Lynx Lynx, gasit mort la Bunesti, a ajuns la DSV Sibiu pentru necropsie abia astazi. Expertiza sanitar veterinara privind cauzele mortii animalului este dificila deoarece cadavrul animalului este in stare avansata de degradare.


autor: Cristiana Predoiu 08-Aug-2019

Galerie foto

Puiul de Ras - Lynx Lynx, gasit mort la Bunesti, a ajuns la DSV Sibiu pentru necropsie abia astazi. Expertiza sanitar veterinara privind cauzele mortii animalului este dificila deoarece cadavrul animalului este in stare avansata de degradare. Puiul de Ras - Lynx Lynx, gasit mort la Bunesti, a ajuns la DSV Sibiu pentru necropsie abia astazi. Expertiza sanitar veterinara privind cauzele mortii animalului este dificila deoarece cadavrul animalului este in stare avansata de degradare.
PUBLICITATE