Deși deloc impunătoare prin dimensiuni, Mănăstirea Voroneț a devenit cunoscută în întreaga lume fiind numită de cei care au venit să o vizi - Obiective Turistice Voronet
Oferte de sejururi la pensiuni, hoteluri, cabane
Home » Zona Bucovina » Voronet » Obiective Turistice
Administrare Cont | Promovare Pensiuni si hoteluri | Contact |
 
  Ghid turistic Voronet  

Vremea in
Voronet

 Acum:
Innorat
Vremea in Voronet, Innorat

-10°C

Senzatia reala: -16°C

 Astazi:
Vremea Astazi: Rafale de ploaie

Min: -17°C

Max: -9°C

 Maine:
Vremea maine: Frig

Min: -17 °C

Max: -9 °C

 Vremea in Voronet
 
Obiective Turistice Voronet

Logo Romania-Turistica.ro Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină din nordul Moldovei

Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină din nordul Moldovei

Deși deloc impunătoare prin dimensiuni, Mănăstirea Voroneț a devenit cunoscută în întreaga lume fiind numită de cei care au venit să o viziteze „Capela Sixtină a Estului”, datorită picturilor deosebite care împodobesc atât interiorul cât și exteriorul zidurilor. Totodată, nu putem vorbi de Voroneț fără a aminti de la fel de celebrul „albastru de Voroneț” care a atras interesul a sute sau chiar mii de artiști ai culorilor, toți încercând să descopere formula folosită de zugravi pentru a obține acea culoare unică de definește picturile mănăstirii.

Lăcaș de cult de mici proporții, mănăstirea atrage an de an mii de pelerini și de vizitatori, fiind una din cele mai cunoscute dintre toate mănăstirile din nordul Moldovei. Voronețul este în fapt un complex medieval monahal ridicat în decurs de numai trei luni și trei săptămâni, în anul 1488. Timpul scurt în care a fost construită a reprezentat un record la acea vreme, Voronețul devenind una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, cel din a cărui poruncă a fost înălțat lăcașul de cult.

Spre deosebire de alte mănăstiri, precum Agapia, ridicată în mijlocul unei păduri, Voronețul se află într-o zonă deloc izolată, Satul Voronet în care a fost ctitorită fiind în prezent cartier al orașului Gura Humorului. Manastirea este una din puținele care își păstrează în cea mai mare parte forma inițială, arătând exact ca în vremea în care a fost ctitorită și când l-a avut ca stareț pe călugărul Daniil Sihastrul.

Ceea ce atrage în mod deosebit la Voroneț este pictura mănăstirii, unică în lume, datorită căreia lăcașul de cult din Bucovina a fost asemuit cu Capela Sixtină, pictată de Michelangelo. Pictura interioară datează din anul 1496, pe vremea domniei lu Ștefan cel Mare, dintre picturi atrăgând atenția în mod special cele reprezentând Cina ce de taină, Ciclul patimilor, Împărtășirea apostolilor, dar și tabloul votiv reprezentându-l pe Ștefan cel Mare, ctitorul mănăstirii.

În picturile exterioare predomină celebrul albastru de Voroneț, frescele fiind considerate de specialiști cel mai reușit anasamblu al artei feudale din Moldova. Realizate în timpul domniei lui Petru Rareș, picturile sunt realizate la un înalt nivel artistic, nu puțini din cei care au avut ocazia să le admire spunând că figurile biblice zugravite pe zidurile exterioare ale bisericii par însuflețite și firești. Acest fapt se datorează și coloritului deosebit al frescelor, care este apropiat de cel al naturii înconjurătoare. Cea mai impresionantă scenă este zugrăvită pe toată fațada vestică a lăcașului, reprezentând Judecata de Apoi.

Pe lângă albastrul de Voroneț, o altă carecteristică specifică a frescelor sunt elementele folclorice introduse de pictori, un exemplu în acest sens fiind apostolii care suflă în buciume, instrumente specifice păstorilor din zonă.

În pronaosul bisericii se află mormântul lui Daniil Sihastrul, sfătuitor al lui Ștefan cel Mare și prim stareț al mănăstirii, de numele căruia se laegă și legenda ctitoririi acesteia, iar în pridvor este înmormântat mitropolitul Grigore Roșca, cel care a cerut în 1547 adăugarea respectivului pridvor la corpul mănăstirii.

 

Legenda întemeierii

Legenda care stă la baza întemeierii mănăstirii Voroneț vorbește despre întâlnirea pe care a avut-o Ștefan cel Mare cu Daniil Sihastrul, în timp ce domnitorul se întorcea înfrânt de la o bătălie cu turcii. Iată cum sună această legendă în graiul cronicarului Ion Neculce : „Iara, Stefan-voda, mergand de la cetatea Neamtului in sus pre Moldova, au marsu pe la Voronet, unde traie un parinte sihastru, pre nume Daniil, si batand Stefan-voda in usa sihastrului sa-i descuie, au raspunsu sihastrul sa astepte Stefan-voda afara pana ce si-a istovit ruga. Si dupa ce si-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat in chilie pre Stefan-voda si s-au ispovedit Stefan-voda la dansul. Si au intrebat Stefan-voda pre sihastru ce va mai face, ca nu poate sa sa mai bata cu turcii: inchina-va tara la turic, au ba? Iar sihastrul a dzis sa nu o inchine, ca razboiul este a lui, numai, dupa ce va izbandi, sa faca manastire acolo, in numele Sfantului Gehorghe, sa fie framul bisericii”.

Foto: Cristiana Predoiu

foto: Catalin Tintareanu - Jurnalist
autor: Catalin Tintareanu - Jurnalist 16-Jan-2014

Galerie foto

Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină din nordul Moldovei Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină din nordul Moldovei Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină din nordul Moldovei Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină din nordul Moldovei Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină din nordul Moldovei
PUBLICITATE
Oferte de cazare la hoteluri si pensiuni din Voronet
Lista completa a unitatilor turistice din Voronet
Nr. Numele hotel, pensiune, vila Statiune/localitate Nr. de locuri Tarif camera
dubla/noapte
1 Pensiunea Sami Pensiune / Hotel 3 stele Voronet 43 locuri 100 Lei/noapte
2 Pensiunea Dor de Voronet Pensiune / Hotel 0 stele Voronet 0 locuri 0 Lei/noapte
3 Pensiunea Carmen Silvae Pensiune / Hotel 4 stele Voronet 48 locuri 130 Lei/noapte
4 Pensiunea Valeria Pensiune / Hotel 3 stele Voronet 0 locuri 0 Lei/noapte
5 Complex Turistic Casa Elena Pensiune / Hotel 4 stele Voronet 110 locuri 0 Lei/noapte
6 Pensiunea Perla Bucovinei Pensiune / Hotel 4 stele Voronet 24 locuri 120 Lei/noapte
7 Pensiunea Casa Humor Pensiune / Hotel 4 stele Gura Humorului 50 locuri 170 Lei/noapte
8 Pensiunea Roua Voronetului Pensiune / Hotel 4 stele Voronet 42 locuri 190 Lei/noapte
9 Pensiunea La Conac in Bucovina Pensiune / Hotel 4 stele Voronet 0 locuri 0 Lei/noapte
10 Pensiunea El Quatro Pensiune / Hotel 5 stele Voronet 0 locuri 0 Lei/noapte
11 Pensiunea Bogdaneasa Pensiune / Hotel 3 stele Gura Humorului 35 locuri 80 Lei/noapte
12 Pensiunea Bucovina Pensiune / Hotel 3 stele Gura Humorului 24 locuri 70 Lei/noapte
13 Pensiunea Greenland House Pensiune / Hotel 4 stele Voronet 16 locuri 160 Lei/noapte
14 Hotel Rubin Pensiune / Hotel 3 stele Gura Humorului 59 locuri 130 Lei/noapte