Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja
Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja
Una dintre destinațiile preferate ale practicanților sporturilor de iarnă, în general și schiorilor, în special, este stațiunea Straja, aflată în județul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri. Domeniul schiabil al stațiunii include 12 pârtii cu grade diferite de dificultate, astfel încât acestea sunt accesibile atât începătorilor cât și schiorilor avansați.
Localizare
Ca localizare, staÈ›iunea se află în inima MunÈ›ilor Vâlcan, în zona Văii Jiului, la o distanță de aproximativ opt kilometri de oraÈ™ul Lupeni. DestinaÈ›ie relativ nouă în peisajul turistic autohton, fiind recunoscută oficial ca staÈ›iune turistică locală în 2002, Straja a evoluat rapid, „prinzând din urmă” celelalte staÈ›iuni consacrate È™i intrând în topul preferinÈ›elor multor turiÈ™ti care petrec sejururi aici, atât pe timp de iarnă cât È™i vara. Cei mai mulÈ›i preferă însă sezonul rece, datorită oportunității practicării sporturilor de iarnă, în perioadele de vârf locurile de cazare fiind ocupate în proporÈ›ie de sută la sută, fapt pentru care, pentru un sejur petrecut la Straja în perioada vacanÈ›ei de iarnă este recomandabil să vă faceÈ›i rezervări din timp.
Din punct de vedere al căzării, oferta stațiunii este una foarte bogată, complexul turistic fiind alcătuit din 210 cabane, case de vacanță, pensiuni și vile, 38 dintre acestea fiind omologate cu una, două sau trei stele.

Drumuri de acces
DeÈ™i aflată în inima munÈ›ilor, accesul către staÈ›iunea Straja este facil, putându-se ajunge fără dificultate cu orice fel de autoturism, indifernt de condiÈ›iile meteo. Astfel, venind dinspre PetroÈ™ani sau dinspre Târgu Jiu pe DN 66, odată ajunÈ™i în intersecÈ›ia de la Livezeni trebuie să urmaÈ›i semnificaÈ›ia indicatorului „Lupeni”, continuându-vă deplasarea pe DN 66A. După aproximativ 20 de kilometri veÈ›i ajunge în Lupeni, în zona cartierului Braia, unde se află amplasat un îndicator către Straja. Drumul dintre Lupeni È™i Straja este denumit „Drumul Crucii”, după o tradiÈ›ie locală despre care vom vorbi ulterior, are o lungime de aproximativ 8 kilometri È™i este în totalitate asfaltat, aÈ™a că se poate ajunge fără niciun fel de problemă până în staÈ›iune. Există È™i varianta parcurgerii drumului dintre Lupeni până la Straja cu telegondola, în zona de agrement BrăiÈ›a existând o parcare păzită unde turiÈ™tii își pot lăsa maÈ™inile pentru a se îmbarca în mijlocul de transport „la înălÈ›ime”, avantajul fiind că astfel se pot bucura de o priveliÈ™te superbă pe care È™oseaua nu o poate oferi.
Â
Domeniul schiabil
Până la acest moment, domeniul schiabil Straja cuprinde 12 pârtii, fiecare din ele fiind echipată cu teleschi. Pe cinci dintre ele, turiștii amatori de sporturi de iarnă pot întârzia până seara târziu, acestea fiind dotate cu instalații de nocturnă. Pentru a fi menținute în cele mai bune condiții, fiecare din cele 12 pârtii este întreținută cu utilaje speciale de bătătorit zăpada. Însumată, lungimea totală a celor 12 pârtii este de 26 de kilometri, cea mai mare parte din această distanță, mai precis 20 de kilometri, putând fi acoperită cu zăpadă artificială,în cazul în care condițiile meteo impun acest lucru, așa cum este cazul în acest sezon.
Cea mai lungă dintre cele 12 pârii amenajate este pârtia Straja, care pleacă de la altitudinea de 1868 de metri, din Vârful Straja, coborând până la stația de îmbarcare a telegondolei, aflată la altitudinea de 750 de metri, lungimea totală între cele două puncte fiind de 8,1 kilometri.
Mai trebuie precizat faptul că instalațiile de transport pe cablu asigură accesul facil la toate cele 12 pârtii, pe Vârful Straja fiind recent construit un nou telescaun iar vechiul telescaun fiind înlocuit cu o telegondolă modernă.
Â
Obiective turistice
Schitul Straja și Crucea Eroilor constituie două obiective turistice de interes ce pot fi vizitate de cei care vin în stațiune. Zona are și o bogată încărcătură istorică, însăși denumirea stațiunii având o astfel de semnificație, legată de jertfa celor 800 de soldați români răpuși aici pe frontul de luptă în Primul Război Mondial și înmormântați în Cimitirul Eroilor din Lupeni. În memoria lor s-a hotărât înălțarea unei cruci, monumentul ce poartă în prezent denumirea de Crucea Eroilor. Imediat după finalizarea crucii s-a luat hotărârea ca în apropierea acestui monument să fie înălțat și un schit și astfel a fost construit Schitul Straja.
De opt ani, intrarea în schit se face printr-un tunel lung de circa 50 de metri, pe pereții caruia este pictat Calendarul Bisericesc în întregime, completat cu scene din Noul Testament.

Â
Tradiții și obiceiuri
Pe lângă obiectivele turistice, domeniul schiabil și potecile de munte pe care pot fi făcute drumeții vara, stațiunea Straja atrage și prin tradițiile specifice locului, unice în felul lor. Cea mai cunoscută dintre ele este Drumul Crucii, tradiție după care și-a căpătat numele și șoseaua care leagă Lupeniul de stațiune.
Tradiția constă în organizarea unei procesiuni în Vinerea Mare, pe o distanță de 10 kilometri, de la Cimitirul Eroilor din Lupeni până la Schitul Straja. Procesiunea reface drumul parcurs de Christos către muntele Golgota, cu cele 14 popasuri. Pe traseul amintit, la fiecare punct în care se fac cele 14 popasuri există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri.
Anual, peste 4.000 de persoane împreună cu un sobor de 20 de preoți participă la această procesiune, ducând pe umeri o cruce în greutate de 100 de kilograme, în care este încastrată o bucată din lemnul sfânt al crucii purtate de Cristos. În timpul anului, crucea veghează altarul de la schitul Straja, iar în Vinerea Mare este coborâtă la Cimitirul Eroilor din Lupeni pentru a fi apoi purtată pe umeri de mulțimea de credincioși participanți la procesiune.
Nedeea Sânzienelor: Pe 24 iunie, la Straja are loc o altă sărbătoare locală, având legătură cu cultul recoltelor, fecundității și vegetației. Este vorba de Nedeea Sânzienelor, a cărei atracție principală o constituie concursul de cai. Tradiția este veche de sute de ani si presupune ca tinerii din satele de munte să se întreacă pe un traseu dificil, călare pe cei mai buni armăsari, fiecare dintre călăreți trebuind să poarte costum popular specific zonei din care provine.
Masuratul Oilor și Colindul Crailor sunt alte două tradiții respectate an de an de localnicii din Straja, prima prilejuită de plecarea ciobanilor cu turmele la munte, cea de-a doua de apropierea Crăciunului.
foto: Catalin Tintareanu - Jurnalist
autor: Catalin Tintareanu - Jurnalist
08-Jan-2014
Galerie foto
|