Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Una dintre destinațiile preferate ale practicanților sporturilor de iarnă, în general și schiorilor, - Despre Straja
Oferte de sejururi la pensiuni, hoteluri, cabane
Home » Zona Hunedoara » Straja » Despre
Administrare Cont | Promovare Pensiuni si hoteluri | Contact |
 
  Ghid turistic Straja  

Vremea in
Lupeni

 Acum:
Partial senin
Vremea in Lupeni, Partial senin

-12°C

Senzatia reala: -13°C

 Maine:
Vremea maine: Nori rari

Min: -16 °C

Max: -8 °C

 Vremea in Lupeni
 
Despre Straja

Logo Romania-Turistica.ro Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja

Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja

Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja

Una dintre destinațiile preferate ale practicanților sporturilor de iarnă, în general și schiorilor, în special, este stațiunea Straja, aflată în județul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri. Domeniul schiabil al stațiunii include 12 pârtii cu grade diferite de dificultate, astfel încât acestea sunt accesibile atât începătorilor cât și schiorilor avansați.

Localizare

Ca localizare, stațiunea se află în inima Munților Vâlcan, în zona Văii Jiului, la o distanță de aproximativ opt kilometri de orașul Lupeni. Destinație relativ nouă în peisajul turistic autohton, fiind recunoscută oficial ca stațiune turistică locală în 2002, Straja a evoluat rapid, „prinzând din urmă” celelalte stațiuni consacrate și intrând în topul preferințelor multor turiști care petrec sejururi aici, atât pe timp de iarnă cât și vara. Cei mai mulți preferă însă sezonul rece, datorită oportunității practicării sporturilor de iarnă, în perioadele de vârf locurile de cazare fiind ocupate în proporție de sută la sută, fapt pentru care, pentru un sejur petrecut la Straja în perioada vacanței de iarnă este recomandabil să vă faceți  rezervări din timp.

Din punct de vedere al căzării, oferta stațiunii este una foarte bogată, complexul turistic fiind alcătuit din 210 cabane, case de vacanță, pensiuni și vile, 38 dintre acestea fiind omologate cu una, două sau trei stele.

Statiunea Straja

Drumuri de acces

Deși aflată în inima munților, accesul către stațiunea Straja este facil, putându-se ajunge fără dificultate cu orice fel de autoturism, indifernt de condițiile meteo. Astfel, venind dinspre Petroșani sau dinspre Târgu Jiu pe DN 66, odată ajunși în intersecția de la Livezeni trebuie să urmați semnificația indicatorului „Lupeni”, continuându-vă deplasarea pe DN 66A. După aproximativ 20 de kilometri veți ajunge în Lupeni, în zona cartierului Braia, unde se află amplasat un îndicator către Straja. Drumul dintre Lupeni și Straja este denumit „Drumul Crucii”, după o tradiție locală despre care vom vorbi ulterior, are o lungime de aproximativ 8 kilometri și este în totalitate asfaltat, așa că se poate ajunge fără niciun fel de problemă până în stațiune. Există și varianta parcurgerii drumului dintre Lupeni până la Straja cu telegondola, în zona de agrement Brăița existând o parcare păzită unde turiștii își pot lăsa mașinile pentru a se îmbarca în mijlocul de transport „la înălțime”, avantajul fiind că astfel se pot bucura de o priveliște superbă pe care șoseaua nu o poate oferi.

 

Domeniul schiabil

Până la acest moment, domeniul schiabil Straja cuprinde 12 pârtii, fiecare din ele fiind echipată cu teleschi. Pe cinci dintre ele, turiștii amatori de sporturi de iarnă pot întârzia până seara târziu, acestea fiind dotate cu instalații de nocturnă. Pentru a fi menținute în cele mai bune condiții, fiecare din cele 12 pârtii este întreținută cu utilaje speciale de bătătorit zăpada. Însumată, lungimea totală a celor 12 pârtii este de 26 de kilometri, cea mai mare parte din această distanță, mai precis 20 de kilometri, putând fi acoperită cu zăpadă artificială,în cazul în care condițiile meteo impun acest lucru, așa cum este cazul în acest sezon.

Cea mai lungă dintre cele 12 pârii amenajate este pârtia Straja, care pleacă de la altitudinea de 1868 de metri, din Vârful Straja, coborând până la stația de îmbarcare a telegondolei, aflată la altitudinea de 750 de metri, lungimea totală între cele două puncte fiind de 8,1 kilometri.

Mai trebuie precizat faptul că instalațiile de transport pe cablu asigură accesul facil la toate cele 12 pârtii, pe Vârful Straja fiind recent construit un nou telescaun iar vechiul telescaun fiind înlocuit cu o telegondolă modernă.

 

Obiective turistice

Schitul Straja și Crucea Eroilor constituie două obiective turistice de interes ce pot fi vizitate de cei care vin în stațiune. Zona are și o bogată încărcătură istorică, însăși denumirea stațiunii având o astfel de semnificație, legată de jertfa celor 800 de soldați români răpuși aici pe frontul de luptă în Primul Război Mondial și înmormântați în Cimitirul Eroilor din Lupeni. În memoria lor s-a hotărât înălțarea unei cruci, monumentul ce poartă în prezent denumirea de Crucea Eroilor. Imediat după finalizarea crucii s-a luat hotărârea ca în apropierea acestui monument să fie înălțat și un schit și astfel a fost construit Schitul Straja.

De opt ani, intrarea în schit se face printr-un tunel lung de circa 50 de metri, pe pereții caruia este pictat Calendarul Bisericesc în întregime, completat cu scene din Noul Testament.

Obiective turistice

 

Tradiții și obiceiuri

Pe lângă obiectivele turistice, domeniul schiabil și potecile de munte pe care pot fi făcute drumeții vara, stațiunea Straja atrage și prin tradițiile specifice locului, unice în felul lor. Cea mai cunoscută dintre ele este Drumul Crucii, tradiție după care și-a căpătat numele și șoseaua care leagă Lupeniul de stațiune.

Tradiția constă în organizarea unei procesiuni în Vinerea Mare, pe o distanță de 10 kilometri, de la Cimitirul Eroilor din Lupeni până la Schitul Straja. Procesiunea reface drumul parcurs de Christos către muntele Golgota, cu cele 14 popasuri. Pe traseul amintit, la fiecare punct în care se fac cele 14 popasuri există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri.

Anual, peste 4.000 de persoane împreună cu un sobor de 20 de preoți participă la această procesiune, ducând pe umeri o cruce în greutate de 100 de kilograme, în care este încastrată o bucată din lemnul sfânt al crucii purtate de Cristos. În timpul anului, crucea veghează altarul de la schitul Straja, iar în Vinerea Mare este coborâtă la Cimitirul Eroilor din Lupeni pentru a fi apoi purtată pe umeri de mulțimea de credincioși participanți la procesiune.

Nedeea Sânzienelor: Pe 24 iunie, la Straja are loc o altă sărbătoare locală, având legătură cu cultul recoltelor, fecundității și vegetației. Este vorba de Nedeea Sânzienelor, a cărei atracție principală o constituie concursul de cai. Tradiția este veche de sute de ani si presupune ca tinerii din satele de munte să se întreacă pe un traseu dificil, călare pe cei mai buni armăsari, fiecare dintre călăreți trebuind să poarte costum popular specific zonei din care provine.

Masuratul Oilor și Colindul Crailor sunt alte două tradiții respectate an de an de localnicii din Straja, prima prilejuită de plecarea ciobanilor cu turmele la munte, cea de-a doua de apropierea Crăciunului.

foto: Catalin Tintareanu - Jurnalist
autor: Catalin Tintareanu - Jurnalist 08-Jan-2014

Galerie foto

Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja Turism pe Valea Jiului: Stațiunea Straja

Urmariti-ne online

PUBLICITATE
Oferte de cazare la hoteluri si pensiuni din Straja
Lista completa a unitatilor turistice din Straja
Nr. Numele hotel, pensiune, vila Statiune/localitate Nr. de locuri Tarif camera
dubla/noapte
1 Pensiunea Petre Pensiune / Hotel 3 stele Straja 54 locuri 120 Lei/noapte
2 Vila Fratii Jderi Pensiune / Hotel 3 stele Straja 24 locuri 120 Lei/noapte
3 Pensiunea Turist Pensiune / Hotel 2 stele Straja 40 locuri 0 Lei/noapte
4 Pensiunea Red House Pensiune / Hotel 1 stele Straja 27 locuri 100 Lei/noapte
5 Vila Alpin Pensiune / Hotel 3 stele Straja 60 locuri 80 Lei/noapte
6 Vila Mara Pensiune / Hotel 3 stele Straja 70 locuri 80 Lei/noapte
7 Pensiunea Adriana Pensiune / Hotel 3 stele Straja 16 locuri 190 Lei/noapte
8 Pensiunea Vacanta Pensiune / Hotel 3 stele Straja 26 locuri 150 Lei/noapte
9 Cabana Edelweiss Pensiune / Hotel 3 stele Straja 70 locuri 100 Lei/noapte
10 Cabana Atlas Pensiune / Hotel 3 stele Straja 16 locuri 150 Lei/noapte
11 Vila Straja Pensiune / Hotel 4 stele Straja 37 locuri 250 Lei/noapte
12 Motel Victoria Pensiune / Hotel 3 stele Straja 40 locuri 220 Lei/noapte
13 Vila Mili Nuca Pensiune / Hotel 0 stele Straja 23 locuri 80 Lei/noapte
14 Vila Pantera Roz Pensiune / Hotel 0 stele Straja 16 locuri 0 Lei/noapte
15 Pensiunea Dacia Pensiune / Hotel 3 stele Straja 24 locuri 310 Lei/noapte
16 Vila Platoul Soarelui Pensiune / Hotel 4 stele Straja 24 locuri 0 Lei/noapte
17 Vila Rustik Pensiune / Hotel 3 stele Straja 16 locuri 130 Lei/noapte
18 Cabana DARIA Pensiune / Hotel 2 stele Straja 32 locuri 150 Lei/noapte
19 Cabana Casa Bradul Pensiune / Hotel 3 stele Straja 23 locuri 100 Lei/noapte
20 Pensiunea Anca Pensiune / Hotel 2 stele Straja 16 locuri 180 Lei/noapte
21 Vila Onix Pensiune / Hotel 3 stele Straja 16 locuri 200 Lei/noapte