Una dintre cele mai atractive zone turistice din judetul Hunedoara, datorate pozitiei apropiate de masivul Retezat,  este Comuna Râu de Mori, o supe - Obiective Turistice Retezat Rau De Mori
Oferte de sejururi la pensiuni, hoteluri, cabane
Home » Zona Retezat » Retezat Rau De Mori » Obiective Turistice
Administrare Cont | Promovare Pensiuni si hoteluri | Contact |
 
  Ghid turistic Retezat Rau De Mori  

Vremea in
Riu De Mori

 Acum:
Preponderent innorat
Vremea in Riu De Mori, Preponderent innorat

-10°C

Senzatia reala: -10°C

 Maine:
Vremea maine: Preponderent insorit

Min: -13 °C

Max: -5 °C

 Vremea in Riu De Mori
 
Obiective Turistice Retezat Rau De Mori

Logo Romania-Turistica.ro Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri

Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri

Una dintre cele mai atractive zone turistice din judetul Hunedoara, datorate pozitiei apropiate de masivul Retezat,  este Comuna Râu de Mori, o superba asezare din Tara Hategului care cuprinde satele Rau de Mori - satul de resedinta, satul Brazi, Clopotiva, Ohaba-Sibisel, Ostrov, Ostrovel, Ostrovu Mic, Sibisel, Suseni, Unciuc si Valea Diljii.

Atestata documentar din 1365, Rau de Mori este situata la 500 de metri altitudine, intr-un loc binecuvantat, la poalele masivului Retezat. Turistii care aleg sa viziteze zona se pot caza in pensiunile si cabanele existente de-a lungul vailor sau cei mai putin pretentiosi pot sa aleaga cazarea la cort.

Chiar daca cel mai apropiat oras este orasul Hateg, la doar 18 kilometri distanta, odata ajuns pe valea Raului Mare si te indrepti spre Retezat,  natura iti confera un adevarat spectacol care este greu de descris in cuvinte si de care ochii nu se mai satura sa il priveasca, iar legendele cu voinici, feti frumosi, domnite, zmei, capcauni si dinozauri pitici care circula prin partile locului sunt care de care mai savuroase.

Masivul Retezat - "Taramul cu Ochi Albastri" - Taramul Fermect cu parfum de legenda

Relief glaciar, vai, lacuri si circuri glaciare, dar şi calcare strabatute de chei, pesteri şi avene, paduri virgine, pajisti pline de verdeata si flori, 1190 de specii de plante, multe dintre ele plante rare, endemice, ursi, lupi, rasi, vulpi, iepuri, cerbi si caprioare, capre negre si multe alte vietuitoare, fac din masivul Retezat un taram minunat in care realitatea se imbina cu povestile nemuritoare de altadata si ii dau un aer de mister ca-ntr-o poveste. 

Se spune ca numele Masivului Retezat , candva denumit  Munţii Codrilor, isi gaseste originea intr-o intamplare petrecuta cu mii de ani in urma, pe vremea cand prin partile locului se stabilise un capcaun de temut care avea un baiat si o fata. Potrivit legendei, domnita Rusca, fiica acestui capcaun, a primit in dar de la tatal sau Muntii Rusca, iar fratele sau Muntii Codrilor. Invidioasa pe fratele sau care primise in dar munti mai frumosi, a aruncat dupa el cu un plug si a retezat varful muntelui si de atunci masivul s-a numit Retezat. 

Cele peste 80 de lacuri si tauri intalnite in masivul Retezat, in care se oglindeste nestingherit albastrul cerului, i-au atras aceasta denumire metaforica pentru ca  sunt asemeni unor ochi limpezi care privesc universul.
In masivul Retezat se afla Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Romania si Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar de la noi, ambele de o frumusete de necontestat. 

Cele mai inalte vârfuri din masiv sunt : Peleaga (2509 m), Păpuşa (2508 m), Retezat (2482 m), Custura (2457 m), Bucura (2433 m) Slaveiu (2347 m), Vârful Mare (2346 m), Judele (2333 m), vârful Valea Rea (2311 m) etc.

Dincolo de povesti si legende, Masivul Retezat este un masiv muntos complex, de o maretie incontestabila, cu 20 de varfuri de peste 2000 m inaltime. Frumusetea muntelui este covarsitoare si de o importanta deosebita pentru protejarea speciilor de plante si animale rare care salasluiesc aici. 

Infiintat in anul 1935, Parcul National Retezat se suprapune astazi cu Situl Natura 2000, care include o parte a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, pe suprafata lui, intalnindu-se si alte cateva rezervatii importante de o frumusete aparte care atrag un numar mare de turisti anual.

Trasee montane si obiective turistice care se pot fi vizitate din zona Rau de Mori, potrivit hateg-turism.ro:

Trasee spre Munţii Retezat – Parcul Naţional Retezat:

– SV – Carneşti – S – Clopotiva – Parcul Naţional Retezat – Vf. Furcătură Clopotivei

– traseu spre Brazi – Rau de Mori – Suseni – Castelul Colţi

– traseu pe Valea Raului Mare spre Zlata (cabană Zlata) – trasee în Parcul National Retezat

– traseu pe Valea Raului Mare spre Zlata (cabană Zlata) – SV – Gură Apei (cabană şi lac)

Râu de Mori staţiunea Gură Apei – 998m alt. – Parcul Naţional Retezat (V) – Munţii Retezat – Masive Baicu (2123m alt), Borascu (2158m alt), Lapusnicul Mic (1852m alt) – Lacul Gură Apei (Gură Apelor) la confluenţa cu Lapusnicul Mic, Lapusnicul Mare, Răul Mare, Tomeasa, Răul Ses, Lacul Gură Apei (7km lungime, 80m adâncime)

Râu de Mori sat Ostrov – Dep. Haţeg – Munţii Retezat/Răul Mare – Biserica “Pogorârea Duhului Sfânt” sec.14 picturi, hidrocentrala.

Râu de Mori – comună – Dep. Haţeg – Munţii Retezat/Răul Mare şi Râuşor – Schitul “Retezat – Schimbarea la Faţă” (F), Curtea cneziala a Candestilor sec.15 – Drumeţii spre Gură Zlatnei, Gură Apei, Vf. Retezat, Vf. Bucură, Bucură (lac alpin) – Vf. Pelega, Vf. Zănoaga.

Rău de Mori sat Suseni – Dep. Haţeg – Munţii Retezat/răul Râuşor – Schitul “Duminică Tuturor Sfinţilor – Cetatea Colţ – Suseni” (M) sec.15, ruine Cetate cnezala Colţ, Cetatea Sarmizegetusa – Cetate cnezala Colţ=Castelul din Carpaţi-Jules Verne, Hidrocentrala Răul de Mori, Drumeţii spre Vf. Retezat şi Vf. Picuiul.

Opțiunile de cazare în Râu de Mori constau în strucuturile de cazare de la poalele Retezatului, in special pensiuni și cabane, aflate în satele comunei și în apropierea lor. 

Idiferent daca va cazati la cort sau alegeti una din pensiunile sau cabanele din Rau de Mori sau din satele din jur, fiti informati, fiti responsabili si ocrotiti natura!

Sursa trasee: hateg-turism.ro
Multumiri Alexandrina Stoenescu pentru fotografii!

Pe Alexandrina Stoenescu o puteti gasi pe Facebook cu nick-ul Tara Ina si este unul dintre cei mai pasionati ghizi turistici din Retezat

foto: Alexandrina Stoenescu
autor: Cristiana Predoiu 10-Aug-2019

Galerie foto

Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri Râu de Mori spre Retezat - Tărâmul cu Ochi Albaștri
PUBLICITATE
Oferte de cazare la hoteluri si pensiuni din Retezat Rau De Mori
Lista completa a unitatilor turistice din Retezat Rau De Mori
Nr. Numele hotel, pensiune, vila Statiune/localitate Nr. de locuri Tarif camera
dubla/noapte
1 Pensiunea Coada Lacului Pensiune / Hotel 2 stele Retezat Rau De Mori 10 locuri 85 Lei/noapte
2 Pensiunea Retezat Pensiune / Hotel 3 stele Retezat Rau De Mori 20 locuri 170 Lei/noapte
3 Pensiunea Vii la Cascada Pensiune / Hotel 2 stele Retezat Rau De Mori 10 locuri 0 Lei/noapte
4 Cabana Retezat Pensiune / Hotel 3 stele Retezat Rau De Mori 39 locuri 0 Lei/noapte
5 Pensiunea La Doctorelu Pensiune / Hotel 0 stele Retezat Rau De Mori 22 locuri 100 Lei/noapte
6 Pensiunea Tereza Pensiune / Hotel 2 stele Retezat Rau De Mori 10 locuri 70 Lei/noapte
7 Cabana Gura Zlata Pensiune / Hotel 0 stele Retezat Rau De Mori 20 locuri 60 Lei/noapte
8 Pensiunea Dany Pensiune / Hotel 0 stele Retezat Rau De Mori 22 locuri 150 Lei/noapte