Stațiunea covăsneană Băile Balvanyos va fi invăluită în acest week-end în mirosuri și arome înebunitoare ce l-ar putea convinge chiar și pe - Evenimente Balvanyos
Oferte de sejururi la pensiuni, hoteluri, cabane
Home » Zona Harghita Covasna » Balvanyos » Evenimente
Administrare Cont | Promovare Pensiuni si hoteluri | Contact |
 
  Ghid turistic Balvanyos  

Vremea in
Tirgu Secuiesc

 Acum:
Preponderent innorat
Vremea in Tirgu Secuiesc, Preponderent innorat

6°C

Senzatia reala: 7°C

 Astazi:
Vremea Astazi: Preponderent innorat si ploaie cu descarcari electrice

Min: 5°C

Max: 15°C

 Maine:
Vremea maine: Preponderent innorat si ploaie cu descarcari electrice

Min: 6 °C

Max: 15 °C

 Vremea in Tirgu Secuiesc
 
Evenimente Balvanyos

Logo Romania-Turistica.ro Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos

Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos

Stațiunea covăsneană Băile Balvanyos va fi invăluită în acest week-end în mirosuri și arome înebunitoare ce l-ar putea convinge chiar și pe cel mai încrâncenat vegan să se „convertească” - fie și numai pentru o zi - și să guste din deliciile culinare bazate pe carne de porc, ce vor clocoti în sute de ceaune și se vor perpeli pe tot atâtea grătare în perioada 7-9 februarie.  Acest lucru se va întâmpla cu ocazia celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Pomana Porcului, manifestare devenită tradițională, atrăgând de la an la an tot mai mulți participanți, atât în rândul concurenților, cât și în rândul degustătorilor.

Festivalul Gastronomic Pomana Porcului Baile Balvanyos

Și de această dată, organizatorii competiției gastronomice având porcul în prim plan sunt ANTREC Covasna, Consiliul Județean Covasna și primăria Turia, care au anunțat că sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile și au sunat adunarea pentru  data 7 februarie, adică vinerea aceasta. Ca de fiecare dată, festivalul se va desfășura sub forma unei competiții de gătit preparate având la bază carnea de porc, la care vor participa echipaje din diferite zone ale țării dar și din străinătate, scopul fiind prezentarea, promovarea și păstrarea tradițiilor gastronomice, culturale și folclorice de iarnă ale fiecărei așezări în parte.

Preparate traditionale din porc - Pomana Porcului

În acest sens, organizatorii vor pune la dispoziția participanților porcii vii care vor fi sacrificați la fața locului, în mod tradițional și paie pentru pârlit, de aici fiecare echipă fiind lăsată să se desccurce cu prepararea produselor ce vor rezulta din animalele sacrificate. Pentru concurenți, festivalul va începe de vineri, când vor fi puse la punct detaliile organizatorice, precum înregistrarea în concurs și tragerea la sorți, pentru ca sâmbătă, 8 februarie, publicul spectator să poată asista la defilarea în costume populare a participanților și apoi la întregul ritual de sacrificare, pârlire, tranșare și în final transformare a porcului în preparate delicioase, specifice fiecărei zone și fiecărei țări în parte.

Participanti la Festivalul Pomana Porcului Balvanyos

Spre seară, după ce concursul se va fi sfârșit și după ce câștigătorii vor fi fost premiați, așteptarea spectatorilor care au asistat de pe margine delectându-se dodoar cu aromele îmbietoare, va fi răsplatită cum se cuvine, toată lumea fiind invitată să ia parte la Pomana Porcului.

Așadar, dacă aveați de gând să plecați la drum în acest week-end, vă sfătuim să alegeți ca destinație Băile Balvanyos, pentru că o o singură dată în an are loc un astfel de festin și ar fi păcat să îl ratați. De asemeni, dacă veniți cu mașina și vă gândiți să vă întoarceți în aceeași seară, recomandarea noastră ar fi să renunțați la acest plan și să vă luați cazare măcar o noapte, pentru că din arsenalul participanților la concurs nu vor lipsi palinca sau tuica tradițională, iar la așa mâncare merge și o tărie „pentru dizolvarea colesterolului”.

Locul de desfășurare va fi ca de obicei  Complexul Cetate din stațiune, fiind așteptate să participe echipe din România, Ungaria, Croația, Serbia etc.

foto: Cătălin Țînțăreanu
autor: Cătălin Țînțăreanu 05-Feb-2014

Galerie foto

Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos Festival Internațional de Pomana Porcului la Băile Balvanyos

Urmariti-ne online

PUBLICITATE
Oferte de cazare la hoteluri si pensiuni din Balvanyos
Lista completa a unitatilor turistice din Balvanyos
Nr. Numele hotel, pensiune, vila Statiune/localitate Nr. de locuri Tarif camera
dubla/noapte
1 Cabana Istvana Pensiune / Hotel 3 stele Balvanyos 63 locuri 150 Lei/noapte
2 Pensiunea Cetate Pensiune / Hotel 3 stele Balvanyos 55 locuri 110 Lei/noapte
3 Hotel Grand Balvanyos Pensiune / Hotel 4 stele Balvanyos 220 locuri 270 Lei/noapte
4 Vila Transilvania Pensiune / Hotel 3 stele Balvanyos 74 locuri 110 Lei/noapte