Patrimoniul turistic al României se poate mândri și cu una dintre cele mai vechi stațiuni balneare existente la ora aceasta în lume, care a rezis - Despre Baile Herculane
Oferte de sejururi la pensiuni, hoteluri, cabane
Home » Zona Banat » Baile Herculane » Despre
Administrare Cont | Promovare Pensiuni si hoteluri | Contact |
 
  Ghid turistic Baile Herculane  

Vremea in
Baile Herculane

 Acum:
Senin
Vremea in Baile Herculane, Senin

25°C

Senzatia reala: 25°C

 Astazi:
Vremea Astazi: Preponderent insorit

Min: 16°C

Max: 29°C

 Maine:
Vremea maine: Insorit

Min: 15 °C

Max: 27 °C

 Vremea in Baile Herculane
 
Despre Baile Herculane

Logo Romania-Turistica.ro Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA

Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA

Patrimoniul turistic al României se poate mândri și cu una dintre cele mai vechi stațiuni balneare existente la ora aceasta în lume, care a rezistat din vremea romanilor până în prezent, suferind modernizările de rigoare, însă păstrându-și calitatea apelor termale care au constituit dintotdeauna principalul punct de atracție.

Este vorba de Băile Herculane, stațiunea de pe Valea Cernei, înființată de romani încă din anul 153 și recunoscută din antichitate pentru calitățile benefice ale izvoarelor cu apă termală.

Atestarea documentară a stațiunii este consemnată pe o tabulă votivă care poate fi vazută și azi pe unul din pereții băilor construite atunci, tabulă pe care este scris în latină textul „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”. Tabula se referă la cinci cetățeni fruntași ai Daciei care fuseseră trimiși la Roma pentru a asista la alegerea lui Severianus, eveniment ce a avut loc în anul 153, în consecință, același an fiind considerat cel în care s-au pus și bazele stațiunii. Numită inițial de întemeietorii romani Therme Herculi, stațiunea a cunoscut o rapidă dezvoltare, aici fiind construite într-un interval scurt de timp mai multe băi, temple, monumente și statui închinate zeilor Hercules, Aesculap și Hygieia.

Baile Herculane

Faima băilor s-a răspândit în întreg Imperiul Roman, întreaga aristocrație venind aici special pentru a se convinge pe viu de binefacerile apelor termale. Fiind frecventată la acea vreme de elita imperiului, stațiunea a fost modernizată pentru a le putea oferi „turiștilor” de la acea vreme toate beneficiile unui sejur cât mai plăcut. S-au construit numeroase apeducte, băi, statui și temple ale căror vestigii au rezistat până astăzi, deși au trecut aproape 2.000 de ani de atunci, vestigii care constituie azi în continuare un important punct de atracție pentru cei ce vin să viziteze stațiunea.

Izvor public Baile Herculane

Istoria modernă și contemporană a stațiunii se consideră că începe de la 1718, când băile făceau parte din Imperiul Austriac. Din acel an au fost construite majoritatea edificiilor din stațiune, băile și căile de acces au fost renovate și modernizate, totul purtând amprenta stilului baroc.

Revenind în vremurile noastre, 1999 este anul în care termele romane, care fuseseră incluse în construcția Hotelului Roman și care fuseseră lăsate multă vreme de izbeliște de către toți cei care s-au perindat la conducerea țării și implicit a turismului, au fost redate circuitului turistic, astfel că în prezent, vizitatorii hotelului au posibilitatea să urmeze același tratament balnear pe care îl urma Marcus Aurelius Pius, guvernatorul provinciei în timpul Imperiului Roman.

Pod peste Raul Cerna la Baile Herculane

Aflată la doar 25 de kilometri de frontiera cu Serbia, stațiunea este accesibilă atât pe cale terestră, pe șoseaua E 70, care leagă Vestul țării de Capitală, sau pe calea ferată București-Timișoara, cât și pe cale fluvială, pe Dunăre, venind de la Sulina până la Orșova, sau din sens opus, dinspre Viena, Budapesta sau Belgrad.

Efectele curative recunoscute ale apelor termale dar și pitorescul zonei au făcut ca stațiunea să reziste atâta timp, vestigiile vechilor băi și construcții romane fiind completate în prezent de hoteluri sanatorial-balneare, pensiuni și moteluri ce pun la dispoziția turiștilor numeroase servicii, printre care și centre SPA.

foto: Catalin Tintareanu - Jurnalist
autor: Catalin Tintareanu - Jurnalist 20-Jan-2014

Galerie foto

Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA Baile Herculane, de la Termele Romane la centrele SPA

Urmariti-ne online

PUBLICITATE
Oferte de cazare la hoteluri si pensiuni din Baile Herculane
Lista completa a unitatilor turistice din Baile Herculane
Nr. Numele hotel, pensiune, vila Statiune/localitate Nr. de locuri Tarif camera
dubla/noapte
1 Pensiunea Casa Natura Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 16 locuri 70 Lei/noapte
2 Motel Gorjanul Pensiune / Hotel 2 stele Baile Herculane 26 locuri 90 Lei/noapte
3 Hotel Ferdinand Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 106 locuri 230 Lei/noapte
4 Pensiunea Pinul Negru Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 20 locuri 120 Lei/noapte
5 Pensiunea Select Pensiune / Hotel 4 stele Baile Herculane 16 locuri 80 Lei/noapte
6 Pensiunea Ambasador Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 32 locuri 80 Lei/noapte
7 Vila Adonis Pensiune / Hotel 0 stele Baile Herculane 26 locuri 100 Lei/noapte
8 Hotel Artemis Pensiune / Hotel 2 stele Baile Herculane 70 locuri 220 Lei/noapte
9 Pensiunea Calypso Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 32 locuri 100 Lei/noapte
10 Hotel Golden Spirit Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 52 locuri 140 Lei/noapte
11 Hotel Trandafirul Galben Pensiune / Hotel 2 stele Baile Herculane 60 locuri 80 Lei/noapte
12 Hotel Sun Reno Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 22 locuri 130 Lei/noapte
13 Pensiunea Casa Mihai Pensiune / Hotel 2 stele Baile Herculane 29 locuri 100 Lei/noapte
14 Hotel Casa Maria Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 80 locuri 150 Lei/noapte
15 Pensiunea Casa Ecologica Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 180 locuri 80 Lei/noapte
16 Hotel Elite Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 30 locuri 80 Lei/noapte
17 Hostel Sara`s Sons Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 50 locuri 60 Lei/noapte
18 Vila Floare de Colt Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 40 locuri 118 Lei/noapte
19 Pensiunea Vasy XL Pensiune / Hotel 2 stele Baile Herculane 41 locuri 60 Lei/noapte
20 Motel Sfinxul Banatean Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 36 locuri 80 Lei/noapte
21 Hotel Holiday Maria Pensiune / Hotel 3 stele Baile Herculane 80 locuri 190 Lei/noapte